Grottorna i Nerja- Cueva de Nerja

När man besöker den mysiga staden Nerja måste man passa på att ta en tur till grottorna i Nerja. Detta är Europas största grottsystem och Spaniens tredje mest besökta sevärdhet. Detta kände vi att vi också var tvungna att undersöka. I och med att vi bodde i Nerja så var det inte så långt att köra. Kör man med bil åker man bara mot den lilla byn Maro, svänger vänster i rondellen och sedan är man framme. Man kan även åka med buss från busstationen inne i Nerja och då står det på bussen att den åker till grottorna (cuevas). När man kommer fram finns det en stor bevakad parkeringsplats som har plats för ungefär 300 fordon (bil, husvagn, buss). Parkeringsplatsen ligger endast några meter från ingången till grottan och man får betala en liten avgift för att stå här.

Vid grottorna i nerja
Vid grottorna i Nerja
Vid grottorna i Nerja
Vid grottorna i Nerja

 
Det finns en intressant historia bakom upptäckten av denna grotta. Det var nämligen den 11 januari 1959 som fem unga pojkar ifrån den lilla byn Maro var uppe i bergen och jagade fladdermöss. De hade fått i uppgift att samla ved till sina föräldrar men i och med att de var så fascinerade av att leta efter fladdermöss gjorde de detta. Pojkarna hittade en håla där det kom upp en massa fladdermöss från som de blev intresserade av att undersöka. Pojkarna hade nämligen också hört talas om att det skulle finnas en skatt gömd någonstans i området som de vid flera tillfällen hade letat efter, vilket gjorde dem extra nyfikna att undersöka hålet. Ingången till hålet var dold av stalaktiter så pojkarna var tvungna att bege sig hem för att återkomma dagen efter, den 12 januari, med verktyg för att kunna öppna upp hålet. När de är där dagen efter tar de bort stalaktiterna som är i vägen och kryper in genom hålet. När de kommer in ser de ett helt otrolig, gigantiskt grottlandskap. De traskar vidare i fladdermusbajs tills de kommer till ett ställe där det finns en hög med skelett. Då blir pojkarna rädda och tänker att det måsta vara andra som har hittat stället och sedan inte kommit ut igen. Pojkarna sticker därifrån. De berättar om sin upptäckt för sin lärare som blir nyfiken och följer med dem till grottan. Efter detta blev grottan en stor nyhet och riksangelägenhet. (Pojkarna heter Miguel Munoz Zorilla, Manuel Munoz Zorilla, Francisco Navas Montesino, Jose Luis Barbero de Miguel och Jose Torres Cardenas)

I och med upptäckten av skelett, grottmålningar och andra arkeologiska fynd kan man konstatera att grottorna har varit bebodda för 15- 25 000 år sedan vilket innebär att detta är en av de riktigt tidiga boplatser som man har hittat. Men det var en jordbävning som gjorde att öppningen till grottorna rasade samma och inte upptäcktes förrän långt senare av de fem pojkarna. Den 1 juli 1960 öppnade man grottorna för allmänheten och det är endast en fjärdedel som är tillgängliga för turister i och med att man fortfarande håller på att utforska en del av den.

Ingången till grottorna i Nerja
Ingången till grottorna i Nerja
Ingången till grottorna i Nerja
Ingången till grottorna i Nerja

 
Vi köper en biljett i kassan som finns på plats men man kan även beställa en biljett på deras hemsida innan man kommer dit. På biljetten står det ett klockslag så att vi vet vilken tid vi ska få gå in. De släpper in ett visst antal människor varje halvtimme. Detta beror på att det är guidade turer där man endast får vara ett visst antal människor åt gången. När vi kommer in i ett hus får vi en liten maskin med hörlurar till. Sedan får vi sätta oss på bänkar och titta på en film som handlar om grottan. Sedan kommer guiden och tar oss med på rundvandringen ner i den otroliga grottan. När man kommer in i den stora öppna salen kan man känna den överväldiga känslan som pojkarna måste ha upplevt när de upptäckte grottan. Grottan är helt otroligt stor med stalaktiter hängande ifrån taket och stalagmiter på marken. Här finns världens största stalaktit. Naturen har verkligen skapat ett magiskt konstverk. Detta var verkligen en fantastisk upplevelse för både vuxna som barn. Våran fyraåring var helt överväldigad över upplevelsen av att vandra runt i denna gigantiska grotta. Det spelade ingen roll att guiden talade engelska och att barnen inte förstod vad som sades, utan upplevelsen i sig var helt magisk och det var verkligen ingen som var uttråkad.

Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja

 

Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja

 

Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja

 
Man fick ta kort inne i grottan men inte använda någon blixt. Istället fanns det lampor runt omkring som lyste upp väggar och tak för att man skulle se allt mycket bättre. Det är viktigt att man tänker på vilka skor man har på sig i och med att det kan vara vatten här och var vilket kan göra det lite halt. Det var även mycket trappor och gångar som man vandrade runt på.
I och med den otroliga akustiken anordnas årligen en berömd musikfestival, Festival de la Cueva, i grottorna. Denna festival anordnas alltid de två sista veckorna i juli.
 

Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja
Grottorna i Nerja

 
När vi kom upp ur grottan fick vi lämna tillbaka maskinerna som vi hade lånat och man kom in i ett rum där man kunde köpa bilder på sig själv från sitt besök på Cueva de Nerja. Här fanns även en souvenirbutik där man kunde köpa lite olika saker som minne från sitt besök här.

Utanför finns det en restaurang med en bar och cafeteria. Här kan man avnjuta en god måltid samtidigt som man har en otrolig utsikt över nejden. Det finns även ett picknickområde om man har med en egen matsäck och en lekplats som barnen kan roa sig vid.

Restaurangen vid grottorna i Nerja
Restaurangen vid grottorna i Nerja
Området vid grottorna i Nerja
Området vid grottorna i Nerja

 
I området har det även år 2015 öppnats en ny botanisk trädgård. Här finns över 200 olika arter av djur där 42 av dessa är utrotningshotade.

Cueva de Nerja är verkligen en spännande upplevelse och något som vi kan rekommendera om man vill uppleva något utöver det vanliga. Bilderna fångar inte vilken otrolig upplevelse det var och hur mäktiga grottorna är. man måste uppleva detta på plats själv.

Se vårt bildspel om grottorna här: