Balcon de Europa

Åker man till Nerja måste man passa på att besöka den välkända platsen Balcon de Europa. Går man runt i Nerja så kan man inte missa denna plats, det är välskyltat och de små gränderna leder fram till platsen. Kommer man med bil är det bra att parkera på de offentliga parkeringsplatserna för att sedan gå genom de trånga mysiga gränderna. Utmed gränderna finns många trevliga små butiker, restauranger och pubar där man kan passa på att ta sig ett stop på sin vandring. Innan man kommer fram passerar man Plaza Balcon de Europa där det även där finns många restauranger, barer, kaféer, glassbarer och kyrkan Parraquia El Salvador. Väl framme kan man beskåda en vidunderligt härlig vy över havet och omgivande land. Här är det verkligen vackert och man kan ta många fina bilder på sig själv och omgivningen eller bara på den vackra naturen.

Smala gränder i nerja
Smala gränder i Nerja
Smala gränder i Nerja
Smala gränder i Nerja

 

Balcon de Europa
Balcon de Europa
Balcon de Europa
Balcon de Europa

 
Balcon de Europa är en rund balkong som ligger på en hög klippa ute på en udde. Tidigare har det stått ett vakttorn här som morerna använde för att övervaka och skydda kusten mot pirater och smugglare. Då kallades platsen för ”La batteria” och det fanns kanoner strategiskt placerade i tornet. Detta torn förstördes sedan under Peninsular kriget den 20 maj 1812 och man kan fortfarande se stora stenblock som påminner om förstörelsen. De två rostiga kanonerna räddades och är placerade på Balcon de Europa som minne av dessa våldsamma tider.

Kanonen
Kanonen
Balcon de Europa
Balcon de Europa

 
År 1884 förstördes sedan området igen av en jordbävning. Det sägs då att den dåvarande kungen Alfonso XII besökte platsen för att se hur stor förödelsen hade blivit. Det var när han såg platsen som han utropade ”det här är balkongen av Europa” (balcon de Europa) vilket ledde till att platsen fick detta namn. För att hedra denna kung tillverkades det en staty av honom och placerades här lutandes mot räcket. Det har även byggts till en strandpromenad som leder till balkongen och kaféer.

Staty av Kung Alfonso XII
Staty av Kung Alfonso XII
Väg ner till strandpromenaden
Väg ner till strandpromenaden

 
Det finns en lokal sägen som säger att om man ställer sig i stjärnan som är på den upphöjda cirkeln i slutet av Balcon de Europa och önskar sig något så kommer önskan att slå in. (Man kan då inte önska sig någon lottovinst eller liknande).

Stjärnan på Balcon de Europa
Stjärnan på balcon de Europa
Balcon de Europa
Balcon de Europa

 
Balcon de Europa är välbesökt och man använder även platsen för konserter och fiestas under hela året. Nyårsfesten med fyrverkerier, musik och dans till gryningen bör man inte missa. På kvällarna kan man även se konstnärer och musiker bland alla människor som strosar runt. Det är verkligen mysigt att strosa omkring här och bara insupa atmosfären eller att sätta sig på någon av alla de trevliga restaurangerna och ta sig något gott att äta och dricka.

Vy från Balcon de Europa
Vy från Balcon de Europa
Vy från Balcon de Europa
Vy från Balcon de Europa